Cibulačka s pozvánkou


Zdravím, mlsouni!

Dneska mám obří radost a to hned ze dvou věcí. Zaprvé jsem se rozhodla po stopadesáti letech znovu vypustit do světa něco, co bych mohla jíst bez legrace každej den. A zadruhé vás chci pozvat na jeden z nejlepších hudebních festivalů, který letos oslavuje desáté výročí (!), odehrává se na mém nejoblíbenějším hradě Točník (!!) a bude tam za 2 dny na 2 stageích dohromady 16 (!!!) kapel. SILVER ROCKET SUMMER SUMMA! 

Nic takovýho už třeba nikdy nebude. A ještě ke všemu tam budu spolu s dalšími partičkami krmit vaše vznešené posluchačské hladové krky. Natočila jsem k tomu youtube pozvánku:

info o festivalu: www.silver-rocket.org


Během následujících dní sem budou přibývat recepty, který teď testuju pro použití ve větším měřítku. Prvním je CIBULAČKA:


Za vzor jsem si pro tuhle polívku vzala tradiční francouzkou la soupe à l'oignon
A teď jsou dvě možnosti - cibulový základ na másle (tradice, rozuměj) a nebo olej (za což by nám mohli Francouzi vyhlásit válku, hehe). Zkusila jsem obě a rozdíl cítit je, ovšem pro potřeby SRSS bude tahle kráska veganská!



Pro 5-6 porcí:

  • cibule - poctivý kilo či víc
  • olej /slunečnice, řepka/    NEBO 150g másla (můžete si udělat domácí) pro tradiční verzi
  • 2-3 bobkové listy
  • tymián nebo rozmarýn
  • lžíci vinného octa (není tolik třeba)
  • 2 dcl bílého vína
  • 2 lžíce mouky
  • 2 litry zeleninového vývaru (v nejhorším případě nějakou dobrou kostku)
  • sůl, pepř 

Připravit hrnec, vařečku, nůž - pozor! - zpěv do odposlechů víc - A jedeme! 


Cibuli na půlměsíčky začneme dělat na oleji, napřed klidně na větší teplotu, ale míchat, a když trochu změkne, tak plamen zmírníme a dusíme a dusíme. Dusíme třeba hodinu za občasného míchání. Měla by mít tmavou hnědou barvu a rozpadat se. Taky krásně zesládne. Když uznáme cíbu použitelnou, přihodíme koření. Deglazujeme /odlepíme trochu přichycenou cibulku ode dna/ vinným octem a přilejeme víno. Necháme odpařit alkohol. V tuhle chvíli se vám možná bude chtít plakat znovu (poprvé možná při krájení cibule), protože z kila cibule zbývá jakási minimální hmota na dně hrnce. Zachovejte klid!
Hmotu zasypte moukou, orestujte a po chvíli přilejte vývar.

Povařte, dochuťte, případně zasypte dobrým sýrem, krutonky, čerstvou bylinkou.... a pořádně si pošmákněte. 

Kdo milujete cibulačku? Vaříte ji? Uvaříte ji? Uvidíme se u stánku? Co byste ocenili na fesťáku za dlabanec?


Žádné komentáře:

Okomentovat