Speciální jáhly s pečenou zeleninou

Dnešní zahřívací slunečné jídlo je jako stvořené pro šedivé lednové dny. A ještě ke všemu je ultrajednoduché!
Jáhly (250g) se spaří (předejde se tak jejich možné hořkosti), smíchají se v poměru 2 : 1
s červenou čočkou a dáme vařit se solí. Mají tendenci se chytat na dno hrnce, tudíž na to mrkejte. Později do uvařené kaše nastrouháme zhruba půlku uzeného tofu a půlku plechovky kukuřice /ta není nutná, ale udělá tam novou chrumkavou texturu.
Do trouby dáme péci na centimetrové hranolky nakrájenou řepu, centrimetrové kostky cibule a centimetrové měsíčky dýně. Ty predem můžem vymáchat v oleji se solí, pepřem, a oblíbeným kořením /u nás to byla dobromysl alias oregáno.
František se vyjádřil, když si dával druhý den k snídani, že ta kaše chutná jako míchaná vajíčka :) Takže si můžete i udělat trochu netradiční snídani. Jáhly, což je vlastně loupané proso, jsou prý jednou z nejvyváženějších obilovin. 

Vaříte doma jáhly? Děláte někdo třeba nějaké knedlíčky, placičky? Podělte se se mnou v komentářích :)

1 komentář:

  1. Čau Kimísku. Tak jáhly mně příjemně překvapily, chuťově hodně dobré a k mojí mírně prechilliiovaný pečený zelenině výborná vyrovnávací záležitost. Příprava jednoduchá, jen jsem nevěděla dobu vaření, ale stejně normálně používám starej dobrej ochutnávací způsob, takže pohoda. Pečenou zeleninu zbožňuju a dělám ji dost často, takže tohle je velmi příjemná varianta. A co bude dál? +-)

    OdpovědětVymazat