Dýňové risotto

Někdy člověk s přicházejícím podzimem prostě potřebuje pořádnou krémovou dávku risottové pohody, není nic jednoduššího! Sice je příprava trošku časově delší, ale pro mne příjemně zenová. A radši se dnes necháme inspirovat od Italů než v místní jídelně.



Ingredience na 2 porce:
- cibule střední
- máslo 100g
- kulatozrnná rýže vhodná na risotto /Arborio, Carneroli, Calasparra....
- bílé suché víno /deci dvě
- dýně hokkaidó nakrájenou na plátky - dvě hrstky
- miso /moje oblíbené ječmenné, pro svou silnou chuť
- sýr oblíbený parmezánový

Postup:
Stranou si připravíme vývar z misa, zhruba 4-5 deci, tak aby nebyl příliš slaný.
Na másle necháme změknout na kostky nakrájenou cibuli. Přihodíme kousky dýně a pánev posypeme rýží tenkou vrstvou - ta má krásnou násoskovou vlastnost. Lehce orestujeme a přilijeme víno, až se odpaří alkohol a risotto začne zase syčet, přilijeme naběračku miso vývaru a zase mícháme. Takhle opakujeme několikrát, dokud není rýže měkká. Rýže se vaří různě dlouho, ochutnávejte, zrnka by měla být pořád celistvá, ale ne tvrdá. Na konci s tekutinou opatrně, abyste měli krásnou krémovou konzistenci. Ani sušenku, ani polévku. Vmíchejte kousek másla, je-li třeba a sýr.

Jaký je váš risottí favorit?

Žádné komentáře:

Okomentovat