Dýňová polévka se zázvorem a praženým sezamem

Dýňová polévka 2.0 - voňavější než kdy dřív - když už je tu období, kdy se hokkaido koulejí ze všech stran, určitě zkuste moji novou, jednodušší a all vegan verzi.
Ingredience cca 5 porcí:
- 4 malé cibule - 300g kostek
- hrst mrkve - 200g koleček
- kus dýně - půlkilíčko kousků
- 3 stroužky česneku
- zázvor - nastrouhat a šťávu vyždímat v ruce - zbytek zalít na čaj
- sůl, pepř, špetka pálivé papriky, citrónová šťáva, olej

Postup:
Na oleji osmažíme cibuli, přihodíme mrkev, dýni a česnek, osolíme/opepříme/opaprikujeme a podlijeme vodou do potopení zeleniny. Vaříme do změknutí. Tyčákem rozmixujeme, nalijeme dle chuti citrón a zázvorovou šťávu, doléváme vodu a dochucujeme do požadovaného efektu, zázvor by měl být znatelný.

Na pražený sezam se solí neboli japonské gomasio je šikovná miska aka hmoždíř suribachi s dřevěným tloukem surikogi. Osobně ji používám i na pepř, pesto a podobné. Zhruba na 100g opraženého sezamu použijte 1-2 špetky soli a ještě za tepla uhmožděte. Nemusí být všechna semínka na padrť. Až po vychladnutí skladujte v zavřené nádobě v ledničce a používejte jako dochucovadlo.

Celé to je skvělé se stálicí mojí kuchyně - domácí focacciou. Na půl kostky droždí, 400ml vody a půlkilo hladké mouky. Plus dobrý olivový olej a mořskou hrubou sůl.

1 komentář:

  1. Na dýňovou se chystám taky. Těch dýní je v obchodě teď tolik a taky tolik receptů, které chci zkusit, ale málo času, málo času :D http://cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat