Nejlepší chleba!

Taky jste se jako malí přáli tamagochi, ale nikdo vám ho nekoupil? Co takhle pořídit si jedno takové v dospělosti? Výhodou tohodle mazlíčka je, že je vcelku nenáročný, chce jen občas nakrmit a pak se z něj můžete těšit v podobě skvělého chleba. Představuji svůj kvas - jmenuje se EVŽEN! Je z mouky, vody a trpělivosti. Mimochodem, už má i potomky, u kamarádky je jeho dítko - tímto zdravíme Pepana a tážeme se, jak jde chleba v remosce, Marti?
Možná mě teď budete považovat za blázna, ale nemám v kuchyni váhu (teď jsem teda viděla jednu krásnou obchodě, tak ji asi napíšu na svůj wish list na tak dvoustéosmdesátéšesté místo), proto dělám chleba od oka.
Prostě nasypu většinou pšeničnou a špaldovou mouku (používám celozrnné mouky) se solí a kmínem do mísy, přileji vodu a kvas a jdu si meditovat nejprve s vařečkou, poté holýma rukama. Bože, jak mě to hnětení uklidňuje! Zkuste si to, když nemáte třeba svůj den. Opravdu skvělá uklidňující technika, jelikož se prostě chvilku s tím budoucím chlebem musíte polaskat a pomazlit a nakonec ho přeprat do malého bochánku. Ten vždycky pomoučím koldokola, ošatku pořádně pomoučím a dám odpočívat. Doporučuju pomoučit opravdu dokonale, jinak se pak těsto velice špatně dostává z ošatky. No a pak už jen pečete (u mé trouby na max). Necháte vychladnout na mřížce, přitom slintáte a v mém případě vyrábíte pomazánku a pak se konečně můžete nasnídat.
Achjo, kdybych tak mohla zprostředkovat tu vůni. Každopádně už se blížím k první desítce upečených chlebů, díky mé metodě nevážení je každý trochu jiný, ale vždy chutný. Jeho čuprmarketové napodobeniny nám už nesmí přes práh. Pro váhomilce je na intenetu spousta skvělých stránek s přesnými poměry ingrediencí.

A já se ptám: Máte svůj kvas? Pečete? Používáte kvas i na jiné pečení?
Já zatím zkusila udělat cibulový koláč a bylo to dobré. Děláte z kvasu někdo lívance, knedlíky, housky?
Kdo mne inspiruje nějakým receptem, dostane kus chleba!

11 komentářů:

  1. Hej, to je super, jak se ted vsude chlebuje:) mne nejlip vychazi ty, ktere nevazim, v okamziku, kdy prisypavam treba po hrneckach, abych to pak mohal aspon jakz takz zprostredkovat dal, to neni ten dokonaly:) Ale davam to nejak dohromady. A kdyz nemas vahu, nevadi, doporucuju aspon bagety, pro ty mam kdyztak salkovy prepis:)
    S kvasem zijeme hodne intimni zivot. Delal se mnou treba panetonatko, ale bylo potreba ho dost prevychovat. Jinak uplne vsechno s kvasem pece Alemari na varimezdrave.cz, tady treba mazanec http://www.varimezdrave.cz/velikonocni-kvaskovy-mazanec.

    maskrtnica.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Oj, ahoj farfallo, tebe znám ze scuku, takže jsem hned tvůj nový blog zhltla a přeposlala právě kamarádce Martině (která má Pepana), jelikož se mne tázala, jestli je možné chlebovat i v souznění s remoskou - a tys o tom psala! Děkuju za odkaz, stránky jsem už zahlédla, ale teď mne inspirovaly natolik, abych šla poklábosit s Evženem a pravděpodobně budou bagetky. Jediný zásadní problém v tom nevážení mám se solí. Bojím se to osolit moc, takže někdy je znát, že je to doopravdy málo...

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ať je to klábosení plodné:) K mírám - většinou píšu i lžíce, u drobnějších ingrediencí jako je sůl, droždí, kmín, u těch baget jsou i vidět sestra té odměrkové - zarovnaná polévková je těch 15 gramů (na kilový bochník dávám spíš lehce vrchovatější, těch 20, 25 g). Jinak jsou dobré takové ty klasické starší polévkové lžíce, co se z nich člověk trochu napije, prostě ne taková ta úplně plochá levná ikeácká (tolik mé přiblížení, nevím, jestli chápeš, který typ lžic tak nesnáším:) A když dáš maličko víc, nepřesolíš, neboj:)
    a doufám, že se od Pepanů ozvou, jak to vyšlo, snad jo.

    OdpovědětVymazat
  4. Ten chleba teda rozhodně vyzkouším, jen nevím jestli to má 20-ti letá trouba zvládne ;).
    Kvas zatím nemám, pár chlebů či bagetek mám už za sebou ale přiznám se, že jsem je vždy pekla za použití droždí v prášku (jde méně cítit než to zkostky).Já vím, jsem ostuda. Budu se snažit brzy napravit! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. trouby jsou skorem nesmrtelné!
      Kvas můžu podělit.
      Když se stavíš.
      A když sem zkoušela drožďové pečivo, většinou jsem to těsto nechala opravdu dlouho odpočívat a ono to droždí pak není skorem cejtit (to mi poradil jeden pekař, takový starší pán)

      Vymazat
  5. máte ho krásně naducanej ten chlebík. já mám také svého mazlíčka.. a velmi dobře mi s ním ještě fungují dalamánky - s kyškou nebo kys. smetanou. a dělala jsem i všelijaké olivové foccacie atd.. vždy se to odrazí na co je zrovna chuť a kolik času kvásku můžu dát :-) http://uvarim.blogspot.com/search/label/chl%C3%A9b

    OdpovědětVymazat
  6. Nádherný chlebík! Naozaj krása! A taký veľký, no toto miesiť, na to treba aj riadne pevnú ruku!

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherný chleba! :-) Také si pěstuji kvásek a zkouším péct nejrůznější chlebíky. Pekla jsem i kváskovou focacciu (http://gatiitoblog.blogspot.cz/search/label/focaccia) a ta teda byla (jak neplněná, tak i plněná)!! Doporučuji vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherný chleba! :-) Také si pěstuji kvásek a zkouším péct nejrůznější chlebíky. Pekla jsem i kváskovou focacciu (http://gatiitoblog.blogspot.cz/search/label/focaccia) a ta teda byla (jak neplněná, tak i plněná)!! Doporučuji vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat